Dieren

image467


Dieren hebben ook gevoelens

Elke diersoort heeft zijn eigen natuurlijke gedrag en behoeftes. Net als mensen hebben dieren emoties. Soms zijn ze onrustig, geïrriteerd of gewoon neerslachtig. Gelukkig kunnen we iets doen om het dier te helpen de problemen te overwinnen. In deze brochure krijgt u uitleg over een aantal mogelijkheden. 

Controle van uw dier 
Bij probleemgedrag is het advies om eerst het dier door de dierenarts te laten onderzoeken.  Lichamelijke oorzaken zoals ziekte en pijn kunnen een oorzaak zijn voor emotionele onbalans en het ontstaan van probleemgedrag.

Denk vanuit de wereld van het dierOm te kunnen begrijpen waarom een dier ongelukkig is, moeten we de wereld vanuit hun oogpunt bekijken. Dit kunnen we doen door te bedenken hoe deze dieren in het wild leven. Deze situatie kunnen we dan vergelijken met hoe ze bij ons leven.

• HONDEN zijn van oorsprong roedeldieren en jagers. Van nature zijn zij niet graag alleen. Een roedel biedt hen veiligheid en zorgt voor communicatie met soortgenoten en voor voldoende beweging. Een hond als huisdier zal daarom aan moeten leren om alleen te kunnen blijven. Zij moeten de  mogelijkheid krijgen om met soortgenoten om te gaan en moeten voldoende beweging en spel
aangeboden krijgen, aangepast aan de behoefte van het dier.

• KATTEN zijn roofdieren. Jagen doen ze alleen. Er wordt nog vaak aangenomen dat katten graag alleen leven. Dit is onjuist; katten zijn sociale dieren. In het wild hebben zij complexe sociale relaties met andere katten. Het territorium is belangrijk voor hun veiligheid. Wanneer katten zich niet prettig voelen zullen zij zich terugtrekken of verstoppen, waardoor het de eigenaar kan ontgaan dat de kat zich
niet prettig voelt.

• KONIJNEN en CAVIA’S zijn prooidieren. Zij leven in groepen voor hun veiligheid. Overdag leven zij in holen. De manier van oppakken, verzorgen, huisvesten en voeren zijn belangrijk voor hun welzijn.
Omdat het groepsdieren zijn, worden ze bij voorkeur met één of meer soortgenoten gehouden. Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met de diersoort (konijnen en cavia’s apart), het geslacht,
de leeftijd, en om bij nieuwe dieren een mogelijkheid te bieden om eerst aan elkaar te wennen.

• HAMSTERS zijn echter graag alleen. Ze slapen overdag en moeten niet gestoord worden in hun slaap. Hamsters moeten er voorzichtig aan wennen om opgepakt te worden, anders zullen zij uit angst gaan bijten.

• PAARDEN zijn prooidieren en kuddedieren. De kudde geeft hen een gevoel van veiligheid. Wat vrij onbekend is, is dat zij met een soortgenoot een vriendschap voor het leven aangaan. Grazen is hun natuurlijke manier van eten. Beweging in de groep is belangrijk voor hun welzijn. Het leven op stal is
onnatuurlijk voor een paard. Wanneer aan deze behoefte niet kan worden voldaan zal het dier zich onprettig of zelfs erg gestrest gaan voelen, waardoor problemen in welzijn en gedrag kunnen  ontstaan.

Zorg voor verandering 
Wanneer u de natuurlijke behoeften van uw dier kent kunt u onderzoeken wat binnen uw  mogelijkheden ligt. Soms hebben (voor ons) kleine veranderingen al een positieve invloed op het dier. Een aantal voorbeelden zijn: verandering in de huisvesting, aanbieden van passend speelgoed,
activiteiten, positieve training, ander voedsel of het op een andere manier aanbieden van voedsel. Wanneer u denkt dat het dier gebaat is met een soortgenoot, bedenk dan dat dit weloverwogen moet gebeuren. Het risico van een ondoordachte aanschaf van een soortgenoot kan zorgen voor nog
meer problemen. Het advies is om u goed te laten informeren en daarbij eventueel hulp te vragen van een deskundige.

Original Bach Flowers
Original Bach Flowers kunnen helpen de veranderingen in het gedrag van uw dier door te voeren. Original Bach Flowers zijn speciaal samengesteld om dieren - en mensen - te helpen de positieve kanten van zichzelf te ontdekken en drempels over te stappen die hen ervan weerhouden een gelukkig leven te leiden. Welke emoties hun leven ook beïnvloeden - angst, onzekerheid, onrust - Original Bach Flowers kunnen hen helpen deze gevoelens te overwinnen. Original Bach Flowers kunnen ook gebruikt worden voor dieren in een herstelperiode of als ze zich niet lekker voelen. Het dier kan met behulp van de bloesems zich beter en meer ontspannen voelen en/of zijn energie hervinden.

Original Bach Flowers zijn vrij verkrijgbare natuurlijke middelen, die in de jaren ‘30 van de vorige eeuw door de Engelse homeopaat en bacterioloog Dr. Edward Bach ontdekt zijn. Ze zijn geschikt voor iedereen, geven geen gewenning en kunnen met een gerust gevoel een langere periode gebruikt
worden. Er bestaan 38 verschillende bloesems, die samen een compleet systeem vormen. We kunnen in deze brochure niet alle bloesemtincturen bespreken die geschikt kunnen zijn voor dieren - zij zouden op een bepaald moment allemaal een rol kunnen spelen. Volgens de filosofie van Dr. Bach dient er altijd naar het individu en niet naar de fysieke gesteldheid gekeken te worden. Daarom is het het beste dat de keuze van Bloesems altijd wordt afgestemd op het individuele dier met zijn specifieke emoties. Er worden hieronder enkele suggesties gedaan om u op weg te helpen. Het is echter van belang te weten dat uw dier een individu is met zijn eigen gevoelens en karakter.

Dieren uit een asiel of met een traumatisch verleden kunnen dat niet loslaten en er een bepaald gedrag aan overhouden. Dieren die een geliefd maatje of persoon hebben verloren kunnen zich verdrietig en alleen voelen en zelfs rouwen. De meest geschikte Bach bloesem in deze situaties is Star of Bethlehem. 

Wanneer het probleem agressie naar andere honden betreft, kunnen daar vele oorzaken aan ten grondslag liggen. Vaak is angst de onderliggende oorzaak van agressie. Voordat u een middel zoekt
voor agressief gedag is het daarom belangrijk de oorzaak eerst vast te stellen. Een deskundige kan u hierbij helpen.

• Dieren die verlegen zijn kunnen gebaat zijn met Mimulus.

• Dieren die onzeker zijn en daardoor afwachtend zijn in uitdagingen kunnen baat hebben bij Larch.

• Dieren die moeite hebben om te wennen of zich aan te passen aan veranderde situaties, bijvoorbeeld een verhuizing, de komst van een nieuwe soortgenoot of een verblijf in een pension, kunnen gebaat zijn met Walnut.

• Dieren die altijd overenthousiast en te uitbundig zijn kunnen met Vervain weer in balans gebracht worden. Hier is het belangrijk om het gedrag goed te interpreteren en te kijken of de  leefomstandigheden van het dier passend zijn. Denk bijvoorbeeld aan werkhondenrassen
die onvoldoende uitdagingen en beweging krijgen.

• Wanneer het dier steeds weer dezelfde fouten maakt, zoals het steeds weer dezelfde gevaarlijke situatie opzoeken welke nadelig voor hem is, dan kan het dier gebaat zijn met Chestnut Bud.

Soms is het lastig om uw dier zelf te behandelen en kunt u gebaat zijn met de hulp van een deskundige in Bach Bloesem Remedies en Diergedrag.

De situatie de baasBuiten de 38 enkelvoudige Original Bach Flowers is ook een speciale samenstelling, Rescue®, ontwikkeld. Rescue bevat een combinatie van vijf Original Bach Flowers:
• Bij een onverwachte, nare gebeurtenis of plotseling verdriet - Star of Bethlehem.
• In spannende tijden - Rock Rose.
• Bij dagdromen - Clematis.
• Bij ongeduld - Impatiens.
• Bij het gevoel de controle te verliezen - Cherry Plum.

Rescue kan gerust een langere periode gebruikt worden. Het helpt uw dier in spannende tijden, wanneer u niet voldoende tijd heeft de juiste enkelvoudige Original Bach Flowers te selecteren of wanneer deze niet afdoende blijkt. Gebruik het in spannende tijden, stresssituaties, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan een dierenkliniek of bij het afsteken van vuurwerk. Als u weet dat dergelijke situaties zich voor kunnen gaan doen, adviseren wij Rescue van tevoren te geven of bij u te hebben. Wanneer
het dier voor langere tijd Rescue remedies blijkt nodig te hebben, kunt u beter zoeken naar de onderliggende oorzaak van de stressituatie. Het dier kan in dat geval beter met de bij de emoties passende Bach Bloesems behandeld worden.

Rescue is verkrijgbaar als een flacon met druppelaar (pipet) en als spray. Sinds kort is zijn er daarnaast alcoholvrije Rescue druppels verkrijgbaar (Rescue Kids). Voor de mens zijn er ook Rescue Pastilles, maar deze zijn niet geschikt voor dieren. Daarnaast is er Rescue Cream, een eerste
hulp voor de huid. Rescue Cream bevat naast de vijf genoemde bloesems nog een zesde bloesem, namelijk Crab Apple dat een reinigende invloed heeft.

Het gebruikDe individuele Original Bach Flowers zitten in een flacon met druppelaar (pipet) en u kunt ze, op basis van de emotionele gesteldheid van uw huisdier, met elkaar mengen. De Original Bach Flowers  mogen langdurig gebruikt worden. Er zijn verschillende manieren waarop u ze kunt toedienen, kies daarom de manier die het beste bij u past.

• Voeg twee druppels van elke bloesem tinctuur die u hebt geselecteerd toe aan het drinkwater of eten van uw huisdier. Bij een grote drinkbak (bijv. bij een paard) adviseren wij meerdere druppels te gebruiken om het grote volume te compenseren. Zorg dat ze minimaal 4 maal per dag de dosis binnenkrijgen, zodat zij op regelmatige basis voldoende van de bloesem tinctuur toegediend krijgen. Gebruik maximaal 5 afzonderlijke Bach bloesems tegelijk.

• Als u verschillende Original Bach Flowers tegelijkertijd toedient is een zogeheten Bach  gebruikersflesje (met pipet)* kostenbesparend. Vermeng hiervoor twee druppels van elke bloesem tinctuur met water in een 30ml gebruikersflesje.Bewaar het flesje op een koele plek, maar niet in de koelkast, en niet langer dan drie weken. Geef uw huisdier elke dag minimaal 4x vier druppels van het mengsel of meer indien nodig. Pas wel op voor de pipet, want deze is van glas.

• De doses kunt u eenvoudig op een koekje of andere snack druppelen.

• Als u de Rescue druppels of spray toedient moet de dosis worden verdubbeld. Met andere woorden, u voegt vier druppels of spray in plaats van twee druppels Rescue toe aan de etensbak van uw huisdier of aan de samenstelling in het  pipetflesje.

• De Original Bach Flowers die u in de winkel koopt bevatten een kleine hoeveelheid alcohol. Verdun ze voor gebruik indien mogelijk zoals boven beschreven of voeg de dosis toe aan heet water, zodat de alcohol verdampt en laat het afkoelen. Bij kleine dieren, overgevoeligheid voor alcohol of dieren die medicijnen krijgen die niet in combinatie met alcohol mogen worden ingenomen,  adviseren wij u contact op te nemen met uw dierenarts voordat u de bloesem tincturen toedient.

• De individuele Original Bach Flowers zitten in een flacon met druppelaar (pipet) en u kunt ze, op basis van de emotionele gesteldheid van uw huisdier, met elkaar mengen. De Original Bach Flowers mogen langdurig gebruikt worden. Er zijn verschillende manieren waarop u ze kunt toedienen, kies daarom de manier die het beste bij u past.

© 2014 John Mensink  Praktijk voor Natuurgeneeskunde en Drogisterij Mensink  Email: info@natuur-praktijk.nl - Disclaimer - K.v.K.0601103700